Tradičná vianočná rybia polievka

24. 9. 2025

Aké tradície patria k tým vašim? Táto poctivá slovenská vianočná polievka patrí na každý stôl. Má jediné miesto v roku, a tak si zaslúži korunu slávy.

Ingrediencie:

vývar

  • 500 g kaprej hlavy a skeletu
  • 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
  • 50 g cibule
  • 3 guľôčky celého čierneho korenia
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • soľ
  • 2 litre vody

polievka

  • 300 g koreňovej zeleniny
  • 100 g cibule
  • 50 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • rybí vývar
  • mliečie
  • 1 zväzok petržlenu
  • štipka muškátového orieška
  • korenie
  • soľ

Postup:

  • Rybie hlavy umyjeme a zbavíme očí.
  • Dáme ich do hrnca spolu s očistenou zeleninou, podlejeme studenou vodou, pridáme korenie, soľ a privedieme do varu.
  • Počas varenia zbierame penu. Varíme asi dve hodiny na miernom plameni.
  • Medzitým si nakrájame zeleninu na kocky, ak chceme, nastrúhame.
  • Vývar scedíme.
  • Do hrnca si dáme maslo a na masle orestujeme zeleninu, potom ju zasypeme múkou.
  • Následne podlejeme vývarom a uvedieme do varu.
  • Mliečie si očistíme od blaniek a tuku a pridáme do polievky.
  • Varíme ďalších zhruba 10 minút do zmäknutia.
  • Nakoniec dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a ochutíme štipkou muškátového orieška.
Rybia polievka ako tradícia na Vianoce.
Zdroj: webrecepty.sk

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.7 / 5 (37 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *