Tradičná vianočná rybia polievka
24. 9. 2025
Aké tradície patria k tým vašim? Táto poctivá slovenská vianočná polievka patrí na každý stôl. Má jediné miesto v roku, a tak si zaslúži korunu slávy.
Ingrediencie:
vývar
- 500 g kaprej hlavy a skeletu
- 200 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- 50 g cibule
- 3 guľôčky celého čierneho korenia
- 3 guľôčky nového korenia
- 2 bobkové listy
- soľ
- 2 litre vody
polievka
- 300 g koreňovej zeleniny
- 100 g cibule
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- rybí vývar
- mliečie
- 1 zväzok petržlenu
- štipka muškátového orieška
- korenie
- soľ
Postup:
- Rybie hlavy umyjeme a zbavíme očí.
- Dáme ich do hrnca spolu s očistenou zeleninou, podlejeme studenou vodou, pridáme korenie, soľ a privedieme do varu.
- Počas varenia zbierame penu. Varíme asi dve hodiny na miernom plameni.
- Medzitým si nakrájame zeleninu na kocky, ak chceme, nastrúhame.
- Vývar scedíme.
- Do hrnca si dáme maslo a na masle orestujeme zeleninu, potom ju zasypeme múkou.
- Následne podlejeme vývarom a uvedieme do varu.
- Mliečie si očistíme od blaniek a tuku a pridáme do polievky.
- Varíme ďalších zhruba 10 minút do zmäknutia.
- Nakoniec dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a ochutíme štipkou muškátového orieška.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta