Tradičné Masarykove pečivo s lieskovými orechmi
24. 9. 2025
Máme pre vás autentický recept na obľúbené Masarykove pečivo s celými lieskovými orieškami. Delikatesa!
Čo budete potrebovať
- 170 g hladkej múky
- 40 g práškového cukru
- 110 g studeného masla
- 100 g lieskových orechov natural so šupkou
- 1 vaječný žĺtok
- ½ lyžičky vanilkovej pasty
- ½ šálky práškového cukru na posypanie
- vanilkový struk (voliteľne)
Postup
- Najprv dajte celé lieskové orechy do hrnčeka a zalejte vlažnou vodou.
- Nechajte ich asi hodinu stáť.
- Orechy vo vode ľahko zmäknú.
- Do veľkej misy pridajte múku, cukor, vanilkovú pastu, žĺtok a maslo nakrájané na menšie kúsky a premiešajte.
- Maslo do cesta dôkladne zapracujte.
- Orechy sceďte a jemne ich osušte kuchynskou utierkou.
- Pridajte ich do misy k ostatným surovinám.
- Vypracujte cesto.
- Vyklopte na pracovnú plochu a rukami spracujte na hladké, ľahko lepivé cesto.
- Cesto nehneťte príliš dlho, akonáhle budete mať hladké cesto, prestaňte s ním pracovať.
- Cesto rozdeľte na polovicu az každej polovice vyvaľkajte podlhovastý valček s priemerom asi 5 cm.
- Zabaľte valčeky do potravinárskej fólie a nechajte asi hodinu stuhnúť v chladničke.
- Ostrým nožom krájajte vychladnuté valčeky cesta na kolieska s hrúbkou asi 0,6 cm.
- Ľahko vymastený plech vyložte papierom na pečenie.
- Kolieska položte na vyložený plech a pečte v predhriatej rúre na 170 ° C po dobu 13 minút.
- Cukroví nechajte asi 5 minút vychladnúť.
- Ešte teplé ho obaľujte v práškovom cukre, ovonenom vanilkovým luskom (voliteľne).

Chcete aj ďalšiu vianočnú staročeskú klasiku? Potom sa nezabudnite pozrieť na naše recepty na domáceho hubového kubu ako od babičky!
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta