Luxusné recepty na domáci vaječný likér v 6 rôznych variantoch. Vyrobte si ho pre seba aj ako netradičný vianočný darček!

7. 11. 2023

S Vianocami sú okrem typických pokrmov a sladkostí spojené aj niektoré tradičné nápoje.

Sviatočnú atmosféru vykúzli nielen vianočný punč či varené víno, ale aj jeden lahodný nápoj z vajíčok.

Inšpirujte sa našimi originálnymi receptami na vaječný koňak!

Jeho výroby sa nemusíte nijako obávať, je prekvapivo jednoduchá.

Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?

Výroba domáceho vaječniaka

Jedným z nápojov, ktorý k sviatočnému obdobiu Vianoc bezpochyby patrí, je vaječný koňak alebo tiež vaječný likér. Aj keď si ho samozrejme môžeme veľmi jednoducho kúpiť, tí, ktorí ochutnali ten vyrábaný doma, o inom často už nechcú počuť.

Receptov na vaječný koňak existuje mnoho, základné suroviny sú ale vo väčšine receptov rovnaké – žĺtky, cukor, vanilka, šľahačka a alkohol. Vynaliezaví Slováci si v minulosti prípravu zjednodušili použitím kondenzovaného mlieka.

Pokiaľ ide o druh alkoholu, potom už sú medzi jednotlivými receptami na vaječný koňak rozdiely. K najčastejšie používaným patrí rum, brandy, bourbon a whisky. V niektorých receptoch môžete nájsť aj rozmanité korenie, najmä škoricu či muškátový oriešok a kardamóm, ktoré mu dodajú ďalší chuťový rozmer.

Skladovanie vaječného likéru

Pokiaľ ide o trvanlivosť tohto nápoja, sú dôležité dve veci – dostatočné množstvo použitého alkoholu, ktorý funguje ako konzervant, a skladovanie v chlade a tme, teda predovšetkým v chladničke. Nealko vaječný koňak je tak nutné skonzumovať oveľa rýchlejšie.

Aj keď sa dá tento nápoj piť ihneď potom, čo ho pripravíme, niektorí odporúčajú s otvorením fľaše počkať, pretože odležaný vaječniak bude oveľa chutnejší a menej ostrý.

Servírovanie vaječného koňaku

Možností, ako tento lahodný nápoj piť, je mnoho. Klasicky sa podáva predovšetkým chladený, ale je možné ho samozrejme pridávať aj do teplých nápojov, príkladom môže byť alžírska káva.

Vaječný koňak za studena možno podávať aj so šľahačkou a snehom z bielkov, ktoré sa do neho zamiešajú a dodajú mu lahodnejšiu chuť. V neposlednom rade sa likér často podáva so štipkou korenia, predovšetkým so škoricou a muškátovým orieškom.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.2 / 5 (36 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *