Luxusné recepty na domáci vaječný likér v 6 rôznych variantoch. Vyrobte si ho pre seba aj ako netradičný vianočný darček!
7. 11. 2023
S Vianocami sú okrem typických pokrmov a sladkostí spojené aj niektoré tradičné nápoje.
Sviatočnú atmosféru vykúzli nielen vianočný punč či varené víno, ale aj jeden lahodný nápoj z vajíčok.
Inšpirujte sa našimi originálnymi receptami na vaječný koňak!
Jeho výroby sa nemusíte nijako obávať, je prekvapivo jednoduchá.
Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?
Naše recepty
Najlepší vaječný koňak ako od babičky
Vaječný koňak bez alkoholu
Domáci vaječný likér bez vajec
Rýchly vaječný likér zo Salka
Domáci vaječný koňak s kardamónom
Bombardino alebo talianska variácia vaječniaka
Výroba domáceho vaječniaka
Jedným z nápojov, ktorý k sviatočnému obdobiu Vianoc bezpochyby patrí, je vaječný koňak alebo tiež vaječný likér. Aj keď si ho samozrejme môžeme veľmi jednoducho kúpiť, tí, ktorí ochutnali ten vyrábaný doma, o inom často už nechcú počuť.
Receptov na vaječný koňak existuje mnoho, základné suroviny sú ale vo väčšine receptov rovnaké – žĺtky, cukor, vanilka, šľahačka a alkohol. Vynaliezaví Slováci si v minulosti prípravu zjednodušili použitím kondenzovaného mlieka.
Pokiaľ ide o druh alkoholu, potom už sú medzi jednotlivými receptami na vaječný koňak rozdiely. K najčastejšie používaným patrí rum, brandy, bourbon a whisky. V niektorých receptoch môžete nájsť aj rozmanité korenie, najmä škoricu či muškátový oriešok a kardamóm, ktoré mu dodajú ďalší chuťový rozmer.
Skladovanie vaječného likéru
Pokiaľ ide o trvanlivosť tohto nápoja, sú dôležité dve veci – dostatočné množstvo použitého alkoholu, ktorý funguje ako konzervant, a skladovanie v chlade a tme, teda predovšetkým v chladničke. Nealko vaječný koňak je tak nutné skonzumovať oveľa rýchlejšie.
Aj keď sa dá tento nápoj piť ihneď potom, čo ho pripravíme, niektorí odporúčajú s otvorením fľaše počkať, pretože odležaný vaječniak bude oveľa chutnejší a menej ostrý.
Servírovanie vaječného koňaku
Možností, ako tento lahodný nápoj piť, je mnoho. Klasicky sa podáva predovšetkým chladený, ale je možné ho samozrejme pridávať aj do teplých nápojov, príkladom môže byť alžírska káva.
Vaječný koňak za studena možno podávať aj so šľahačkou a snehom z bielkov, ktoré sa do neho zamiešajú a dodajú mu lahodnejšiu chuť. V neposlednom rade sa likér často podáva so štipkou korenia, predovšetkým so škoricou a muškátovým orieškom.
Podobné články
Aké sú tie najlepšie recepty na košíčkové náplne nielen na vianočné oslavy? My vám to radi prezradíme
Najlepšie recepty na zdravé cukrovinky na Vianoce, ktoré musíte vyskúšať. Ani nespoznáte ten rozdiel!
Vynikajúce náplne do vianočných cukroviniek, po ktorých sa budete olizovať
Recepty na vianočné pečivo bez váženia alebo pečieme s hrnčekmi
Tradičná vianočná štôlňa v 8 skvelých receptoch: inšpirujte sa!
Recepty na aromatické vianočné pečivo s rumom 5x inak. Inšpirujte sa!
Naše recepty na biskupský chlebíček z bielkov si zamilujte. Nadýchané, jemné a lahodné
Obohaťte si vašu vianočnú tabuľu receptami na ovocný chlebíček. Nie je to len o vianočke a vianočnom pečive!