Vanilkové makrónky plnené krémom

24. 9. 2025

Tieto vianočné makrónky sú skvelými cukrovinkami, ktorým na sviatky zapôsobíte! Vanilkové škrupiny plnené a zdobené maslovým krémom sú dokonale krehké a zmiznú vám z tanierov ako prvé!

Čo budete potrebovať

Na vanilkové škrupiny:

  • 100 g mandľovej múky
  • 105 g práškového cukru
  • 3 veľké bielky, izbové teploty
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 lyžička pasty z vanilkového struku (alebo extraktu)

Na vanilkový krém:

  • 113 g masla, izbové teploty
  • 240 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo pasty z vanilkového struku
  • 2 lyžice smotany na šľahanie, izbové teploty

Na polevu:

  • 90 g práškového cukru
  • 1 lyžička sušených bielkov
  • 1 a 1/2 lyžice vody

Dekorácia:

  • zvyšok maslového krému
  • zelené gélové potravinárske farbivo
  • tmavo modré gélové potravinárske farbivo
  • čierne gélové potravinárske farbivo
  • posypky

Postup

Vanilkové škrupiny:

  • Mandľovú múku a práškový cukor preosejte a dajte bokom.
  • Rozohrejte malý hrniec s vodou na sporáku a pripravte si vodný kúpeľ.
  • Vaječné bielky a kryštálový cukor dajte do misy, tú dajte nad malý hrniec s vodou a šľahajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a bielky nespenia.
  • Zložte z platne a pomocou stolného mixéra s nástavcom na šľahanie pri vysokej rýchlosti šľahajte bielky a cukor, kým sa nevytvoria tuhé špičky, asi 2 minúty.
  • Pridajte vanilkovú pastu a niekoľko sekúnd šľahajte, kým sa úplne nezapracuje.
  • K pusinkám preosejte zmes mandľovej múky a práškového cukru a vmiešajte ju pevnou stierkou tak, že dvakrát stierkou obkrúžite misu a potom trikrát pretrite zmes zhora.
  • Tento postup opakujte, kým nebude vmiešaná celá sypká zmes.
  • Pomocou zdobiaceho vrecka s malou guľatou zdobiacou špičkou robte kruhy o veľkosti cca 4 cm na plechy vyložené papierom na pečenie, asi 5 cm od seba.
  • Niekoľkokrát poklepte plechom o pult, aby ste z cesta odstránili všetky vzduchové bubliny použite špáradlo na odstránenie vzduchových bublín, ktoré sú viditeľné a nemiznú).
  • Nechajte chvíľu oddýchnuť a predhrejte rúru na 150 stupňov.
  • Pečte jeden plech po druhom v strede rúry po dobu 13 minút.
  • Vyberte plech z rúry a nechajte škrupiny na plechu úplne vychladnúť.

Maslový krém:

  • Vo veľkej mise šľahajte maslo pri plnej rýchlosti, pokiaľ nebude bledé a nadýchané, 2–3 minúty.
  • Pridajte práškový cukor a šľahajte pri nízkej rýchlosti, kým sa nespoja s maslom.
  • Oškriabte okraj misy a pokračujte v šľahaní stredne vysokou rýchlosťou, kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes nebude nadýchaná.
  • Pridajte vanilku, vlejte 2 lyžice smotany a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  • Ak chcete jemnejší krém, pridajte navyše 1 lyžicu smotany na šľahanie a šľahajte, kým sa úplne nespojí so zvyškom krému.

Poleva:

  • Zmiešajte všetky ingrediencie na polevu v mise a pomocou elektrického mixéra šľahajte pri plnej rýchlosti 2-3 minúty, kým nebude poleva hladká a nadýchaná.

Zdobenie:

  • Zafarbite zvyšky maslového krému veľkým množstvom zeleného, ​​tmavo modrého a čierneho farbiva, aby ste získali temnú lesnú zelenú farbu na stromy a vence.
  • Na ozdoby z maslového krému použite zdobiacu hviezdu a potom len tvorte vence a vianočné stromčeky.
  • Než maslový krém zaschne, nezabudnite ozdobiť posypkami.
  • Na polevu použite úzku zdobiacu špičku a robte drobné bodky na vencoch a vianočných stromčekoch.
  • Z polevy môžete tiež vykúzliť krásne snehové vločky viď foto nižšie.
  • Pred zaschnutím opäť nezabudnite ozdobiť posypkami.
  • Užite si to!
Vanilkové škrupiny plnené a zdobené maslovým krémom.
www.baranbakery.com

Chcete tento rok zladiť celú domácnosť vo vianočnom štýle? Je pre vás dôležitá kvalita a pohodlie?
Inšpirujte sa pri našej recenzii vianočných obliečok .

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.3 / 5 (22 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *