Vanilkové makrónky plnené krémom
24. 9. 2025
Tieto vianočné makrónky sú skvelými cukrovinkami, ktorým na sviatky zapôsobíte! Vanilkové škrupiny plnené a zdobené maslovým krémom sú dokonale krehké a zmiznú vám z tanierov ako prvé!
Čo budete potrebovať
Na vanilkové škrupiny:
- 100 g mandľovej múky
- 105 g práškového cukru
- 3 veľké bielky, izbové teploty
- 100 g kryštálového cukru
- 1 lyžička pasty z vanilkového struku (alebo extraktu)
Na vanilkový krém:
- 113 g masla, izbové teploty
- 240 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu alebo pasty z vanilkového struku
- 2 lyžice smotany na šľahanie, izbové teploty
Na polevu:
- 90 g práškového cukru
- 1 lyžička sušených bielkov
- 1 a 1/2 lyžice vody
Dekorácia:
- zvyšok maslového krému
- zelené gélové potravinárske farbivo
- tmavo modré gélové potravinárske farbivo
- čierne gélové potravinárske farbivo
- posypky
Postup
Vanilkové škrupiny:
- Mandľovú múku a práškový cukor preosejte a dajte bokom.
- Rozohrejte malý hrniec s vodou na sporáku a pripravte si vodný kúpeľ.
- Vaječné bielky a kryštálový cukor dajte do misy, tú dajte nad malý hrniec s vodou a šľahajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a bielky nespenia.
- Zložte z platne a pomocou stolného mixéra s nástavcom na šľahanie pri vysokej rýchlosti šľahajte bielky a cukor, kým sa nevytvoria tuhé špičky, asi 2 minúty.
- Pridajte vanilkovú pastu a niekoľko sekúnd šľahajte, kým sa úplne nezapracuje.
- K pusinkám preosejte zmes mandľovej múky a práškového cukru a vmiešajte ju pevnou stierkou tak, že dvakrát stierkou obkrúžite misu a potom trikrát pretrite zmes zhora.
- Tento postup opakujte, kým nebude vmiešaná celá sypká zmes.
- Pomocou zdobiaceho vrecka s malou guľatou zdobiacou špičkou robte kruhy o veľkosti cca 4 cm na plechy vyložené papierom na pečenie, asi 5 cm od seba.
- Niekoľkokrát poklepte plechom o pult, aby ste z cesta odstránili všetky vzduchové bubliny použite špáradlo na odstránenie vzduchových bublín, ktoré sú viditeľné a nemiznú).
- Nechajte chvíľu oddýchnuť a predhrejte rúru na 150 stupňov.
- Pečte jeden plech po druhom v strede rúry po dobu 13 minút.
- Vyberte plech z rúry a nechajte škrupiny na plechu úplne vychladnúť.
Maslový krém:
- Vo veľkej mise šľahajte maslo pri plnej rýchlosti, pokiaľ nebude bledé a nadýchané, 2–3 minúty.
- Pridajte práškový cukor a šľahajte pri nízkej rýchlosti, kým sa nespoja s maslom.
- Oškriabte okraj misy a pokračujte v šľahaní stredne vysokou rýchlosťou, kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes nebude nadýchaná.
- Pridajte vanilku, vlejte 2 lyžice smotany a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Ak chcete jemnejší krém, pridajte navyše 1 lyžicu smotany na šľahanie a šľahajte, kým sa úplne nespojí so zvyškom krému.
Poleva:
- Zmiešajte všetky ingrediencie na polevu v mise a pomocou elektrického mixéra šľahajte pri plnej rýchlosti 2-3 minúty, kým nebude poleva hladká a nadýchaná.
Zdobenie:
- Zafarbite zvyšky maslového krému veľkým množstvom zeleného, tmavo modrého a čierneho farbiva, aby ste získali temnú lesnú zelenú farbu na stromy a vence.
- Na ozdoby z maslového krému použite zdobiacu hviezdu a potom len tvorte vence a vianočné stromčeky.
- Než maslový krém zaschne, nezabudnite ozdobiť posypkami.
- Na polevu použite úzku zdobiacu špičku a robte drobné bodky na vencoch a vianočných stromčekoch.
- Z polevy môžete tiež vykúzliť krásne snehové vločky viď foto nižšie.
- Pred zaschnutím opäť nezabudnite ozdobiť posypkami.
- Užite si to!

Chcete tento rok zladiť celú domácnosť vo vianočnom štýle? Je pre vás dôležitá kvalita a pohodlie?
Inšpirujte sa pri našej recenzii vianočných obliečok .
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta