Vanilkové rožteky z mandľovej múky
24. 9. 2025
Bezlepkové mandľové rožky sú tradičnými rakúskymi sviatočnými cukrovinkami. Sú jemné, s textúrou, ktorá sa rozpadá v ústach.
Čo budeme potrebovať
- 200 g mandľovej múky (alebo inej bezlepkovej múky)
- lyžička xantánovej gumy
- 80 g práškového cukru
- 80 g jemne mletých mandlí
- ½ lyžičky soli
- 10 g vanilkového cukru
- 135 g masla (izbové teploty)
- 2 veľké žĺtky
- 1-2 lyžice mlieka
- 120 g práškového cukru (na obalenie)
- 10 g vanilkového cukru (na obalenie)
Postup
- V mise zmiešajte bezlepkovú múku, práškový cukor, mandle, vanilkový cukor a soľ.
- Pridajte maslo nakrájané na malé kocky a miešajte kým sa nezačne drobiť.
- Pridajte vaječné žĺtky.
- Pridajte 1-2 lyžice mlieka.
- Cesto preložte na čistú, ľahko pomúčenú kuchynskú linku a rukami ho prehneťte, kým nebude hladké.
- Akonáhle je cesto hladké, zabaľte ho a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny až 5 dní.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov a vyložte plechy papierom na pečenie.
- Do misky preosejte práškový cukor a vanilkový cukor.
- Z cesta vytvarujte rožky.
- Pečte na 180 stupňov, po dobu asi 9 -10 minút.
- Upečené sušienky vyberte z rúry a nechajte ich na plechu 2 minúty vychladnúť.
- Rožte dajte do misy s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom a rovnomerne ich obaľte.
Zlaďte svoju domácnosť do posledného detailu! K tomu vám pomôžu krásne vianočné závesy , ktoré nájdete v našej recenzii!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta