Vegánske vianočné pusinky
24. 9. 2025
Luxusné snehové pusinky je možné pripraviť aj bez bielkov a to za pomoci aquafaby, čo je nálev z varenej cíceru. Ich príprava síce vyžaduje trochu cviku, ale s naším receptom si s tým hravo poradíte.
Čo budete potrebovať:
- 250 – 350 ml aquafaby (nesolené)
- 100 g krupicového cukru
- 150 g práškového cukru
- ½ lyžičky vínneho kameňa
- 2 kvapky zeleného gélového potravinárskeho farbiva
- mätový extrakt (voliteľne)
- cukrové zdobenie
Postup:
- Nalejte aquafabu do hrnca a na miernom plameni ju priveďte do varu.
- Redukujte cca 15 minút a počas toho aquafabu občas premiešajte.
- Cieľom je zredukovať aquafabu o cca polovicu (na 150 ml)
- Po zredukovaní nalejte aquafabu do odmerky, aby ste sa uistili, že bola naozaj zredukovaná na 150 ml.
- Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Vyložte plech papierom na pečenie a predhrejte rúru na 80 °C.
- Vychladnutú aquafabu vložte do misy stolného mixéra spolu s vínnym kameňom a šľahajte na strednom stupni 10 minút.
- Akonáhle zmes bude tvoriť mäkké vrcholy, po lyžiciach do nej preosievajte krupicový cukor.
- Potom ešte 3 minúty šľahajte.
- Akonáhle zmes bude tvoriť pevné vrcholy, pomaly pridávajte práškový cukor.
- Pridajte 2 kvapky zeleného potravinárskeho farbiva a trochu mätového extraktu, ak používate.
- Do zdobiaceho vrecka s 10 mm hviezdicovou špičkou pridajte pusinky.
- Na plech tvorte pusinky v tvare vianočných stromčekov.
- Ozdobte cukrovým zdobením.
- Pusinky dajte do rúry na 2 hodiny vysušiť.
- Nechajte cez noc vychladnúť.
- Pokiaľ sú pusinky stále príliš mäkké, pečte ďalších 30 minút.
- Nechajte si chutiť!

Máme pre vás aj ďalšie originálne recepty na vianočné pusinky s kokosom . Vyskúšajte ich všetky!
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta