Vianočná matcha veterníčky

24. 9. 2025

Nádherná sviatočná verzia tradičných veterníkov, ktorú jednoducho musíte vyskúšať! Síce vám nevydržia tak dlho ako ostatné koláče a je nutné ju do niekoľkých dní skonzumovať, ale s tým určite nebudete mať problém 🙂

Čo budete potrebovať

Na náplň:

  • 1 lyžica matcha prášku
  • 80 ml horúcej vody
  • 2 vajcia
  • 150 g práškového cukru
  • 3 lyžice kukuričnej múky
  • 1 lyžička vanilkovej pasty alebo vanilkového extraktu
  • 250 ml mlieka
  • 40 g masla
  • 300 ml smotany na šľahanie

Na kruste:

  • 65 g masla, izbovej teploty
  • 80 g trstinového cukru
  • 70 g hladkej múky
  • 1 lyžica matcha prášku
  • štipka soli

Na cesto:

  • 60 g masla
  • 120 ml vody
  • 3 lyžičky práškového cukru
  • štipka soli
  • 80 g hladkej múky
  • 2 vajcia (nie väčšie ako stredne veľké)

Voliteľne na ozdobu:

  • čokoládové hviezdičky nastriekané jedlou zlatou farbou v spreji

Postup

Krém:

  • Vyšľahajte matchu spoločne s vodou do hladka.
  • Vo veľkej mise prešľahajte vajcia, cukor, kukuričnú múku, matchu vyšľahanú s vodou a vanilku a dajte bokom.
  • Do malého hrnca dajte mlieko a maslo a na strednom plameni v ňom rozpustite maslo.
  • Priveďte do varu a potom za stáleho miešania horúcou zmesou prelejte zmes vajec, kukuričnej múky a matchy.
  • Nalejte zmes späť do hrnca a za stáleho miešania varte na miernom ohni do hustej konzistencie (ako puding).
  • Zoškrabnite do samostatnej misky a zakryte potravinárskou fóliou.
  • Uistite sa, že sa fólia dotýka povrchu zmesi, aby sa nevytvoril škralúp.
  • Nechajte úplne vychladnúť a potom dajte aspoň na štyri hodiny do chladničky.

Krusta:

  • V mise vareškou premiešajte maslo spolu s cukrom a vmiešajte múku, matchu a soľ (pokojne miešajte rukami, pokiaľ vám to s vareškou nepôjde).
  • Akonáhle vytvoríte hladké, mäkké cesto, rozvaľkajte ho medzi dvoma listami papiera na pečenie na hrúbku cca 3 mm.
  • Cesto preložte na veľký plech a dajte ho do chladničky aspoň na štyri hodiny (alebo na hodinu do mrazničky).
  • Akonáhle je krusta dôkladne vychladnutá, vykrajujte z nej cca 5 cm kolieska.
  • Mali by ste ich mať 20.
  • Kolieska dajte späť do chladničky alebo mrazničky, kým ich nebudete potrebovať.
  • Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte dva plechy papierom na pečenie.

Cesto:

  • Maslo, vodu, cukor a soľ dajte do malého hrnca a zahrievajte na strednom ohni, aby sa maslo rozpustilo a tekutina sa začala variť.
  • Akonáhle sa varí, vypnite sporák a vmiešajte múku.
  • Dôkladne premiešajte, aby ste v zmesi nemali žiadne hrudky.
  • Znovu zapnite sporák a pokračujte v miešaní a varení, kým sa všetko krásne nespojí a nevznikne vám cesto.
  • Úplne stiahnite z ohňa a nechajte trochu vychladnúť.
  • Akonáhle je cesto ešte trochu teplé, ale nie horúce, zašľahajte doň jedno po druhom vajce, kým nevznikne hladká pasta.
  • Lyžicou naneste zmes do cukrárskeho vrecka a na pripravené plechy nanášajte 20 rovnomerných kopčekov cesta dostatočne ďaleko od seba, aby mala priestor.

Zostavenie cukroví:

  • Vyberte z chladničky kolieska a pokladajte ich na kopčeky cesta (urobte to zatiaľ iba s prvým plechom).
  • Vložte do rúry prvý plech a pečte 10 minút.
  • Znížte teplotu na 170 °C a pečte ďalších 15 minút.
  • Nakoniec znížte teplotu na 130 ° C a pečte ešte 15 minút.
  • Vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
  • Opakujte s druhým plechom.
  • Predhrejte rúru späť na 180 °C a tesne pred vložením do rúry naložte zvyšok koliesok na zvyšné kopčeky cesta.
  • Teraz dokončite krémovú náplň.
  • Krém vyberte z chladničky a premiešajte.
  • Smotanu šľahajte v samostatnej miske, kým sa nezačnú tvoriť mäkké vrcholy.
  • Krém opatrne premiešajte s vyšľahanou smotanou.
  • V hornej časti každého upečeného pečiva urobte dierku.
  • Nalejte náplň do zdobiaceho vrecka a každý kúsok cukroviniek naplňte tak, aby sa trochu vydulo.
  • Pred podávaním voliteľne ozdobte čokoládovou hviezdičkou, ktoré postriekajte zlatou farbou.
  • Užite si to!
Cukrovie s príchuťou zeleného čaju plnené krémom a ozdobené pozlátenou hviezdičkou.
www.tashcakes.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.3 / 5 (17 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *