Vianočná matcha veterníčky
24. 9. 2025
Nádherná sviatočná verzia tradičných veterníkov, ktorú jednoducho musíte vyskúšať! Síce vám nevydržia tak dlho ako ostatné koláče a je nutné ju do niekoľkých dní skonzumovať, ale s tým určite nebudete mať problém 🙂
Čo budete potrebovať
Na náplň:
- 1 lyžica matcha prášku
- 80 ml horúcej vody
- 2 vajcia
- 150 g práškového cukru
- 3 lyžice kukuričnej múky
- 1 lyžička vanilkovej pasty alebo vanilkového extraktu
- 250 ml mlieka
- 40 g masla
- 300 ml smotany na šľahanie
Na kruste:
- 65 g masla, izbovej teploty
- 80 g trstinového cukru
- 70 g hladkej múky
- 1 lyžica matcha prášku
- štipka soli
Na cesto:
- 60 g masla
- 120 ml vody
- 3 lyžičky práškového cukru
- štipka soli
- 80 g hladkej múky
- 2 vajcia (nie väčšie ako stredne veľké)
Voliteľne na ozdobu:
- čokoládové hviezdičky nastriekané jedlou zlatou farbou v spreji
Postup
Krém:
- Vyšľahajte matchu spoločne s vodou do hladka.
- Vo veľkej mise prešľahajte vajcia, cukor, kukuričnú múku, matchu vyšľahanú s vodou a vanilku a dajte bokom.
- Do malého hrnca dajte mlieko a maslo a na strednom plameni v ňom rozpustite maslo.
- Priveďte do varu a potom za stáleho miešania horúcou zmesou prelejte zmes vajec, kukuričnej múky a matchy.
- Nalejte zmes späť do hrnca a za stáleho miešania varte na miernom ohni do hustej konzistencie (ako puding).
- Zoškrabnite do samostatnej misky a zakryte potravinárskou fóliou.
- Uistite sa, že sa fólia dotýka povrchu zmesi, aby sa nevytvoril škralúp.
- Nechajte úplne vychladnúť a potom dajte aspoň na štyri hodiny do chladničky.
Krusta:
- V mise vareškou premiešajte maslo spolu s cukrom a vmiešajte múku, matchu a soľ (pokojne miešajte rukami, pokiaľ vám to s vareškou nepôjde).
- Akonáhle vytvoríte hladké, mäkké cesto, rozvaľkajte ho medzi dvoma listami papiera na pečenie na hrúbku cca 3 mm.
- Cesto preložte na veľký plech a dajte ho do chladničky aspoň na štyri hodiny (alebo na hodinu do mrazničky).
- Akonáhle je krusta dôkladne vychladnutá, vykrajujte z nej cca 5 cm kolieska.
- Mali by ste ich mať 20.
- Kolieska dajte späť do chladničky alebo mrazničky, kým ich nebudete potrebovať.
- Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte dva plechy papierom na pečenie.
Cesto:
- Maslo, vodu, cukor a soľ dajte do malého hrnca a zahrievajte na strednom ohni, aby sa maslo rozpustilo a tekutina sa začala variť.
- Akonáhle sa varí, vypnite sporák a vmiešajte múku.
- Dôkladne premiešajte, aby ste v zmesi nemali žiadne hrudky.
- Znovu zapnite sporák a pokračujte v miešaní a varení, kým sa všetko krásne nespojí a nevznikne vám cesto.
- Úplne stiahnite z ohňa a nechajte trochu vychladnúť.
- Akonáhle je cesto ešte trochu teplé, ale nie horúce, zašľahajte doň jedno po druhom vajce, kým nevznikne hladká pasta.
- Lyžicou naneste zmes do cukrárskeho vrecka a na pripravené plechy nanášajte 20 rovnomerných kopčekov cesta dostatočne ďaleko od seba, aby mala priestor.
Zostavenie cukroví:
- Vyberte z chladničky kolieska a pokladajte ich na kopčeky cesta (urobte to zatiaľ iba s prvým plechom).
- Vložte do rúry prvý plech a pečte 10 minút.
- Znížte teplotu na 170 °C a pečte ďalších 15 minút.
- Nakoniec znížte teplotu na 130 ° C a pečte ešte 15 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
- Opakujte s druhým plechom.
- Predhrejte rúru späť na 180 °C a tesne pred vložením do rúry naložte zvyšok koliesok na zvyšné kopčeky cesta.
- Teraz dokončite krémovú náplň.
- Krém vyberte z chladničky a premiešajte.
- Smotanu šľahajte v samostatnej miske, kým sa nezačnú tvoriť mäkké vrcholy.
- Krém opatrne premiešajte s vyšľahanou smotanou.
- V hornej časti každého upečeného pečiva urobte dierku.
- Nalejte náplň do zdobiaceho vrecka a každý kúsok cukroviniek naplňte tak, aby sa trochu vydulo.
- Pred podávaním voliteľne ozdobte čokoládovou hviezdičkou, ktoré postriekajte zlatou farbou.
- Užite si to!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta