Vianočná pečená šunka na mede

24. 9. 2025

Aj keď v názve receptu je na mede, odporúčame nepoužívať iba med, ale skombinovať ho s javorovým sirupom a cukrom. Chuť bude vyváženejšia a s glazúrou sa bude lepšie pracovať.

Ingrediencie:

  • cca 4 kg šunky s kosťou
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 1/3 šálky medu
  • 1/3 šálky javorového sirupu
  • 2 PL dijonskej horčice
  • celé klinčeky

Postup:

  1. V miske miešajte med, cukor, javorový sirup a horčicu.
  2. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
  3. Predhrejte rúru na 170 °C.
  4. Ostrým nožom zájdite pod kožu šunky.
  5. Kožu opatrne oddeľte v jednom kuse tak, že prstami prejdete medzi kožou a tukom.
  6. Do tuku urobte kosoštvorcové zárezy hlboké asi pol centimetra.
  7. Do stredov týchto kosoštvorcov zapichajte klinčeky.
  8. Šunku preložte do pripraveného pekáča a potrite ju približne tretinou glazúry.
  9. Pečte v rúre na najnižšiu policu približne hodinu a pol.
  10. V medziobdobí ešte dvakrát potrite medovou glazúrou.

Vianočná pečená šunka chutí skvele s pečenými zemiakmi či zemiakovou kašou.

Šunka v celku zdobená klinčekmi a potretá medovou glazúrou.
zdroj: delicious.com.au

Ani počas sviatkov sa nemusíte vzdávať polievok? Zahrejú aj zasýtia zároveň. Inšpirujte sa našimi receptami na vianočnú hrachovku.

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.2 / 5 (17 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *