Vianočná pečená šunka na mede
24. 9. 2025
Aj keď v názve receptu je na mede, odporúčame nepoužívať iba med, ale skombinovať ho s javorovým sirupom a cukrom. Chuť bude vyváženejšia a s glazúrou sa bude lepšie pracovať.
Ingrediencie:
- cca 4 kg šunky s kosťou
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 1/3 šálky medu
- 1/3 šálky javorového sirupu
- 2 PL dijonskej horčice
- celé klinčeky
Postup:
- V miske miešajte med, cukor, javorový sirup a horčicu.
- Miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Ostrým nožom zájdite pod kožu šunky.
- Kožu opatrne oddeľte v jednom kuse tak, že prstami prejdete medzi kožou a tukom.
- Do tuku urobte kosoštvorcové zárezy hlboké asi pol centimetra.
- Do stredov týchto kosoštvorcov zapichajte klinčeky.
- Šunku preložte do pripraveného pekáča a potrite ju približne tretinou glazúry.
- Pečte v rúre na najnižšiu policu približne hodinu a pol.
- V medziobdobí ešte dvakrát potrite medovou glazúrou.
Vianočná pečená šunka chutí skvele s pečenými zemiakmi či zemiakovou kašou.

Ani počas sviatkov sa nemusíte vzdávať polievok? Zahrejú aj zasýtia zároveň. Inšpirujte sa našimi receptami na vianočnú hrachovku.
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta