Vianočná šunka s jablkami

24. 9. 2025

Domnievate sa, že s jablkami sa dá piecť iba kačica? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na šunku a uvidíte, že si ho ihneď zamilujte.

Ingrediencie:

  • cca 3 kg šunky od kosti vcelku (s kosťou alebo bez kosti)
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 1/2 šálky jablčného pyré
  • 1/2 šálky jablčnej šťavy
  • 1/4 šálky javorového sirupu
  • 2 cibule
  • 2-3 jablká (voliteľné)
  • 1-2 PL dijonskej horčice
  • štipka mletého zázvoru
  • štipka mletej škorice
  • čerstvý rozmarín na ozdobu

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 160 °C.
  2. Povrch šunky špirálovito narezajte pomocou ostrého noža.
  3. Vložte šunku na rošt, ktorý umiestnite na plytký pekáč.
  4. Môžete pridať aj na polovičky nakrájanú cibuľu a prípadne tiež jablká.
  5. Podľa veľkosti šunky pečte približne hodinu a pol.
  6. Počas tejto doby si pripravte jablčnú glazúru.
  7. V malom hrnci na miernom ohni zmiešajte cukor, jablčné pyré a šťavu, javorový sirup, horčicu a korenie.
  8. Následne šunku každých 10 minút potrite glazúrou a pečte ešte približne 30 minút.
  9. Pred servírovaním vyberte vianočnú pečenú šunku z rúry, ozdobte rozmarínom a nechajte ju približne 10 minút odpočívať.

Takto pripravenú vianočnú šunku môžete servírovať napríklad so zemiakovou kašou či pečenou brokolicou.

zdroj: woolworths.com.au

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.3 / 5 (16 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *