Vianočná šunka s jablkami
24. 9. 2025
Domnievate sa, že s jablkami sa dá piecť iba kačica? Vyskúšajte tento jednoduchý recept na šunku a uvidíte, že si ho ihneď zamilujte.
Ingrediencie:
- cca 3 kg šunky od kosti vcelku (s kosťou alebo bez kosti)
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 1/2 šálky jablčného pyré
- 1/2 šálky jablčnej šťavy
- 1/4 šálky javorového sirupu
- 2 cibule
- 2-3 jablká (voliteľné)
- 1-2 PL dijonskej horčice
- štipka mletého zázvoru
- štipka mletej škorice
- čerstvý rozmarín na ozdobu
Postup:
- Predhrejte si rúru na 160 °C.
- Povrch šunky špirálovito narezajte pomocou ostrého noža.
- Vložte šunku na rošt, ktorý umiestnite na plytký pekáč.
- Môžete pridať aj na polovičky nakrájanú cibuľu a prípadne tiež jablká.
- Podľa veľkosti šunky pečte približne hodinu a pol.
- Počas tejto doby si pripravte jablčnú glazúru.
- V malom hrnci na miernom ohni zmiešajte cukor, jablčné pyré a šťavu, javorový sirup, horčicu a korenie.
- Následne šunku každých 10 minút potrite glazúrou a pečte ešte približne 30 minút.
- Pred servírovaním vyberte vianočnú pečenú šunku z rúry, ozdobte rozmarínom a nechajte ju približne 10 minút odpočívať.
Takto pripravenú vianočnú šunku môžete servírovať napríklad so zemiakovou kašou či pečenou brokolicou.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta