Vianočné domáce čokoládové pralinky
24. 9. 2025
Tento recept ocenia, okrem iného, aj priaznivci raw stravovania. Naše čokoládové pralinky sa totiž nepečú!
Ingrediencie
- 250 ml smotany na šľahanie (minimálne 30 %)
- 160 g mliečnej čokolády
- 60 g mletých lieskových orechov (alebo mandlí)
- 1 lyžica kakaa
- 3 polievkové lyžice rumu (niekto dáva Amaretto)
- 100 g kakaa či Granka na obalenie
Postup
- Do hrnca nalejte smotanu a nechajte ju na miernom ohni prejsť varom.
- Pridajte na kúsky nalámanú čokoládu a nechajte ju rozpustiť. Snahou je získať jednotvárnu hmotu, ktorú musíte nechať vychladnúť.
- Zatiaľ čo smotana s čokoládou chladne, zmiešajte orechy (mandle) s cukrom, kakaom a rumom. Všetko pridajte do vychladnutej čokoládovej hmoty a dôkladne premiešajte. Zmes uložte do chladničky a nechajte ju odpočinúť do druhého dňa.
- Nasledujúci deň hmotu vyberte a lyžičkou alebo rukou odoberajte kúsky, z ktorých budete tvoriť guličky v rovnakej veľkosti.
- Každú guľôčku obaľte v kakau alebo Granku tak, aby sa guličky nelepili.
- Ak je hmota veľmi riedka, naberte ju lyžičkou, posypte a až potom tvarujte guličky.
- Pralinky naskladajte do krabičky a uložte do chladničky.
- Akonáhle čokoládové pralinky stuhnú, môžete podávať.

Kondenzované mlieko môžete použiť aj do cukroviniek, v ktorom je karamel. Preskúmajte recepty na karamelové vianočné pečivo!
Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta