Vianočné košíčky Izidor
24. 9. 2025
Luxusný dezert „Opitý Izidor“ poznáme asi všetci a všetci ho milujeme. Vyskúšajte aj jeho variáciu v podobe vianočných košíčkov!
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 150 g vlašských orechov
- 250 g masla
- 1 vajce
- 2 lyžice holandského kakaa
Na orechovú plnku:
- 300 g vlašských orechov
- 100 ml rumu
- 120 g práškového cukru
- vanilka alebo vanilkový cukor
Na krém:
- 250 g masla
- 140 g kryštálového cukru
- 3 veľké vajcia
- 2 lyžice holandského kakaa
Na čokoládovú polevu:
- 200 g 50% horkej čokolády
- 50 g rastlinného tuku
Postup
- Zmiešajte veľkú kocku masla s cukrom a potom postupne pridávajte zvyšné suroviny na cesto.
- Vypracujte hladké cesto.
- Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na chvíľu do chladničky.
- Vychladnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske.
- Z cesta vykrajujte okrúhle tvary a vtlačte ich do formičiek na košíčky.
- Vložte formičky do rúry predhriatej na 180 ° C a pečte 12-15 minút.
- Upečené košíčky opatrne vyklopte z formičiek a nechajte vychladnúť.
- Zatiaľ si pripravte orechovú plnku.
- V miske zmiešajte mleté orechy s vanilkovým a práškovým cukrom a rumom.
- Plnkou naplňte vychladnuté košíčky.
- Vo vodnom kúpeli šľahajte vajíčka s cukrom a holandským kakaom, kým sa vám nevytvorí hustý krém.
- Ten odstavte z plameňa a nechajte vychladnúť.
- Medzitým si vyšľahajte veľkú kocku masla do hladkej peny a do nej potom po lyžiciach pridávajte vychladnutý kakaový krém.
- Maslovým krémom potom naplňte cukrárske vrecko alebo klasické igelitové vrecko a na každý košíček naneste vrstvu krému.
- Nakoniec si pripravte čokoládovú polevu.
- Nechajte rozpustiť čokoládu a tuk vo vodnom kúpeli a košíčky potom v tejto poleve namáčajte.
- Nechajte vychladnúť.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta