Vianočné makrónky s čokoládovou náplňou
24. 9. 2025
Oku lahodiace zelené makrónky s vianočnými posypkami plnené krémovou a bohatou náplňou z horkej čokolády si zamiluje celá vaša rodina a stanú sa hitom tohtoročných sviatkov!
Čo budete potrebovať
Na škrupiny:
- 150 g mandľovej múky
- 150 g práškového cukru
- 110 g vaječných bielkov (rozdelených na dve 55 gramové porcie)
- 150 g kryštálového cukru
- 45 ml vody
- 10 kvapiek zeleného gélového potravinárskeho farbiva (voliteľne)
- farebné vianočné posypky
Na náplň:
- 170 g horkej čokolády, jemne nasekané
- 170 g smotany na šľahanie
- 1/2 lyžice masla, zmäkčeného
Postup
Škrupiny:
- 2-3 plechy vyložte papierom na pečenie.
- Mandľovú múku a práškový cukor preosejte do misy a všetky veľké granule, ktoré ostali v site, vyhoďte.
- Šľahajte, aby sa spojili.
- Ak zostane veľa veľkých kúskov, dajte všetku múku a cukor do kuchynského robota a minútu mixujte, potom znova preosejte.
- Pomocou stierky vmiešajte 55 g vaječných bielkov do suchých ingrediencií a vytvorte hustú pastu.
- Do malého hrnca pridajte kryštálový cukor a vodu a zahrievajte na stredne vysokom plameni, kým cukrárskym teplomerom nenameriate teplotu 117 stupňov Celzia.
- Medzitým, čo sa varí cukor, šľahajte ďalších 55 g vaječných bielkov, kým nespení a nezačnú sa v nich tvoriť malé pevné bublinky.
- Akonáhle cukrový sirup dosiahne požadovanú teplotu, znížte rýchlosť mixéra a opatrne pridajte horúci sirup do vaječných bielkov.
- Nechajte ho stekať pomalým prúdom pozdĺž strany mixovacej nádoby.
- Akonáhle pridáte všetok sirup, zvýšte rýchlosť na vysokú a šľahajte 3-4 minúty, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.
- Zastavte mixér a pridajte gélové potravinárske farbivo.
- Pokračujte v šľahaní bielkov ešte niekoľko minút, kým nebudú husté, lesklé a nevytvoria tuhé špičky.
- Pusinky nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Časť pusiniek naberte špachtľou a pridajte ich do mandľovo-cukrovej pasty.
- Skladajte technikou macaronage viď recepty vyššie.
- Pridajte zvyšné pusinky a pokračujte v skladaní cesta, kým cesto nezriedne tak, že s ním stierkou bude možné vykresliť osmičku.
- Cesto preložte do zdobiaceho vrecka so stredne veľkou guľatou špičkou.
- Zaistite koniec vrecka sponou alebo gumičkou.
- Cesto nanášajte na pripravený plech v rovnomerných kruhoch s priemerom asi 4 cm.
- Niekoľkokrát poklepte plechom na pečenie o pult, aby ste z makrónok uvoľnili vzduchové bubliny.
- Párátkom prepichajte zvyšné vzduchové bubliny.
- Posypte makrónky posypkami.
- Nechajte makrónky 30–60 minút odležať, aby uschli.
- Predhrejte rúru na 160°C.
- Pečte po jednom plechu 12-14 minút.
- Makrónky sú hotové, keď sú vršky stužené a pri ľahkom poklepaní sa málo alebo vôbec nevrtia.
- Pred vybratím z plechu nechajte úplne vychladnúť.
Náplň:
- Do stredne veľkej misky dajte najemno nasekanú čokoládu.
- Smotanu zahrievajte v mikrovlnnej rúre po dobu 30-45 sekúnd, kým nebude horúca na dotyk.
- Horúcu smotanu nalejte na čokoládu a nechajte pár minút odležať.
- Miešajte, kým sa všetka čokoláda nerozpustí.
- V prípade potreby vložte späť do mikrovlnnej rúry ďalších 15 sekúnd, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
- Vmiešajte maslo.
- Nechajte odležať pri izbovej teplote (alebo v chladničke), kým náplň nezhustne.
- Po stuhnutí vyšľahajte náplň pomocou ručného mixéra do nadýchanej konzistencie.
- Dajte našľahanú náplň do malého zdobiaceho vrecka s malou guľatou špičkou.
- Na plochú stranu jednej makrónky naneste kolieska náplne a priklopte ďalšou makrónkou.
- Dobrú chuť!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta