Vianočné makrónky s čokoládovou náplňou

24. 9. 2025

Oku lahodiace zelené makrónky s vianočnými posypkami plnené krémovou a bohatou náplňou z horkej čokolády si zamiluje celá vaša rodina a stanú sa hitom tohtoročných sviatkov!

Čo budete potrebovať

Na škrupiny:

  • 150 g mandľovej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 110 g vaječných bielkov (rozdelených na dve 55 gramové porcie)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 45 ml vody
  • 10 kvapiek zeleného gélového potravinárskeho farbiva (voliteľne)
  • farebné vianočné posypky

Na náplň:

  • 170 g horkej čokolády, jemne nasekané
  • 170 g smotany na šľahanie
  • 1/2 lyžice masla, zmäkčeného

Postup

Škrupiny:

  • 2-3 plechy vyložte papierom na pečenie.
  • Mandľovú múku a práškový cukor preosejte do misy a všetky veľké granule, ktoré ostali v site, vyhoďte.
  • Šľahajte, aby sa spojili.
  • Ak zostane veľa veľkých kúskov, dajte všetku múku a cukor do kuchynského robota a minútu mixujte, potom znova preosejte.
  • Pomocou stierky vmiešajte 55 g vaječných bielkov do suchých ingrediencií a vytvorte hustú pastu.
  • Do malého hrnca pridajte kryštálový cukor a vodu a zahrievajte na stredne vysokom plameni, kým cukrárskym teplomerom nenameriate teplotu 117 stupňov Celzia.
  • Medzitým, čo sa varí cukor, šľahajte ďalších 55 g vaječných bielkov, kým nespení a nezačnú sa v nich tvoriť malé pevné bublinky.
  • Akonáhle cukrový sirup dosiahne požadovanú teplotu, znížte rýchlosť mixéra a opatrne pridajte horúci sirup do vaječných bielkov.
  • Nechajte ho stekať pomalým prúdom pozdĺž strany mixovacej nádoby.
  • Akonáhle pridáte všetok sirup, zvýšte rýchlosť na vysokú a šľahajte 3-4 minúty, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.
  • Zastavte mixér a pridajte gélové potravinárske farbivo.
  • Pokračujte v šľahaní bielkov ešte niekoľko minút, kým nebudú husté, lesklé a nevytvoria tuhé špičky.
  • Pusinky nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Časť pusiniek naberte špachtľou a pridajte ich do mandľovo-cukrovej pasty.
  • Skladajte technikou macaronage viď recepty vyššie.
  • Pridajte zvyšné pusinky a pokračujte v skladaní cesta, kým cesto nezriedne tak, že s ním stierkou bude možné vykresliť osmičku.
  • Cesto preložte do zdobiaceho vrecka so stredne veľkou guľatou špičkou.
  • Zaistite koniec vrecka sponou alebo gumičkou.
  • Cesto nanášajte na pripravený plech v rovnomerných kruhoch s priemerom asi 4 cm.
  • Niekoľkokrát poklepte plechom na pečenie o pult, aby ste z makrónok uvoľnili vzduchové bubliny.
  • Párátkom prepichajte zvyšné vzduchové bubliny.
  • Posypte makrónky posypkami.
  • Nechajte makrónky 30–60 minút odležať, aby uschli.
  • Predhrejte rúru na 160°C.
  • Pečte po jednom plechu 12-14 minút.
  • Makrónky sú hotové, keď sú vršky stužené a pri ľahkom poklepaní sa málo alebo vôbec nevrtia.
  • Pred vybratím z plechu nechajte úplne vychladnúť.

Náplň:

  • Do stredne veľkej misky dajte najemno nasekanú čokoládu.
  • Smotanu zahrievajte v mikrovlnnej rúre po dobu 30-45 sekúnd, kým nebude horúca na dotyk.
  • Horúcu smotanu nalejte na čokoládu a nechajte pár minút odležať.
  • Miešajte, kým sa všetka čokoláda nerozpustí.
  • V prípade potreby vložte späť do mikrovlnnej rúry ďalších 15 sekúnd, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
  • Vmiešajte maslo.
  • Nechajte odležať pri izbovej teplote (alebo v chladničke), kým náplň nezhustne.
  • Po stuhnutí vyšľahajte náplň pomocou ručného mixéra do nadýchanej konzistencie.
  • Dajte našľahanú náplň do malého zdobiaceho vrecka s malou guľatou špičkou.
  • Na plochú stranu jednej makrónky naneste kolieska náplne a priklopte ďalšou makrónkou.
  • Dobrú chuť!
Zelené makrónky s vianočnými posypkami plnené krémovou a bohatou náplňou z horkej čokolády.
www.bakeorbust.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.4 / 5 (36 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *