Vianočný bielkový chlebíček s orechmi
24. 9. 2025
Tento múčnik vyzerá skvele upečený nielen v klasickej forme srnčieho chrbta, ale aj ako bábovka.
Ingrediencie:
- 3 hrnčeky hladkej múky + 2 PL hladkej múky
- 1 hrnček masla
- 1 hrnček cukru
- 6 bielkov
- 6 žĺtkov
- kôra z jedného pomaranča
- 1 hrnček hrozienok
- 1 hrnček vlašských orechov
- 1 a ½ hrnčeka kandizovaného ovocia
- 3/4 hrnčeka sušených marhúľ
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- ¼ čajovej lyžičky mletého klinčeka
- štipka soli
Postup:
- Predhrejte si rúru na 160 °C.
- Vymažte a vysypte formu na pečenie.
- Múku, prášok do pečiva, soľ, muškátový oriešok a klinčeky zmiešajte vo veľkej mise.
- V inej mise vyšľahajte maslo a cukor.
- Potom pridajte postupne žĺtky a pomarančovú kôru.
- Postupne zmiešajte suché a mokré prísady, kým sa dobre nespoja.
- V miske zmiešajte kandizované ovocie, sušené ovocie, hrozienka a orechy spoločne s dvoma polievkovými lyžicami hladkej múky.
- Potom ovocnú zmes vmiešajte do cesta.
- Ako posledný prídete sneh vyšľahaný zo šiestich bielkov.
- Bielkový chlebíček pečte po dobu približne 75 minút.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta