Zdravé ovsené kôpky
24. 9. 2025
Ovsené vločky síce zdravé sú, ale čo ostatné suroviny, ktoré v receptoch používame? Múka, tuk, cukor? Aj tie musíme nahradiť zdravším variantom. Aj na Vianoce totiž môžete jesť zdravo!
INGREDIENCIE
- 400 g ovsených vločiek
- 200 g rozpusteného masla
- 200 g trstinového cukru
- 50 g jemnej špaldovej múky
- 2 lyžice medu
- 2 vajcia
- hrsť hrozienok
POSTUP
- V mise vyšľaháme vajíčka s trstinovým cukrom, potom pridávame ostatné suroviny a vytvoríme cesto. Ak sa hmota mrví, pridáme trochu medu.
- Z cesta odštipujeme malé kôpky (môžeme si pomôcť lyžičkou), ktoré nijako neupravujeme.
- Kôpky dávame priamo na plech s papierom na pečenie.
- Pečieme v predhriatej rúre na 160 °C asi 5 – 10 minút, pritom strážime, kedy začnú zlatnúť – v tej chvíli vyťahujeme.
Ak chcete na zdravé pečivo nalákať aj deti, asi sa nevyhnete menšiemu kompromisu. Do cesta tak môžete vmiešať menšie množstvo nadrobno nasekanej čokolády. Ale naozaj málinko!

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta