Zdravé špaldové sušienky
24. 9. 2025
Pri tomto pečivo využijete nie len múku špaldovú, ale aj pohánkovú bez lepku.
Budete potrebovať:
- 200 g špaldovej múky
- 100 g pohánkovej múky
- 150 ml slnečnicového oleja
- 100 g trstinového cukru
- 1 žĺtok
- 1 veľkú mrkvu
- 1 lyžičku zmesi korenia – badián, škorica, klinčeky
Postup prípravy:
- Pripravte si mrkvu, ktorú zbavte nečistôt a najemno ju nastrúhajte.
- Potom pomeľte korenie – ak ste už nekúpili mletú zmes.
- Oba druhy múky preosejte a zmiešajte s cukrom a korením.
- Sypkú zmes poriadne premiešajte.
- Pridajte zvyšné ingrediencie a vypracujte cesto, ktoré vložte na jednu hodinu do chladničky.
- Hneď ako je cesto hotové, vytiahnite ho z chladničky a nechajte ho odstáť pri izbovej teplote.
- Medzitým si predhrejte rúru na 170 stupňov a plech si vyložte papierom na pečenie.
- Cesto rozdeľte na niekoľko kúskov a vyvaľkajte plát hrubý asi 3 milimetre.
- Vykrajujte hviezdičky rôznych veľkostí a pokladajte ich na plech.
- Pečte pri teplote 170 stupňov asi 15 minút.
- Skladujte na suchom a chladnom mieste.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta