Žitné perníčky plnené maslovým mascarpone krémom
24. 9. 2025
Krásne a lahodné perníčky z ražnej múky plnené maslovým krémom s mascarpone a pomarančovou kôrou bude obdivovať každá vaša návšteva.
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 150 g kryštálového cukru
- 155 g slaného masla, zmäknutého
- 1 veľké vajcia
- 3/4 lyžičky pomarančového extraktu
- 85 g trstinovej melasy
- 210 g tmavej ražnej múky
- 30 g hladkej múky
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 1 a 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého kardamómu
- 1/2 lyžičky mletého klinčeka
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/4 lyžičky soli
- 110 g trstinového cukru
- 85 g perlového cukru
- práškový cukor na záverečné posypanie (voliteľné)
Na náplň:
- 170 g mascarpone izbovej teploty
- 55 g syra Philadelphia izbovej teploty
- 55 g slaného masla izbovej teploty
- 3/4 lyžičky pomarančového extraktu
- nastrúhaná kôra z jedného stredného pomaranča
- 720 g práškového cukru
- 1-2 lyžice smotany na šľahanie
Postup
Cesto:
- V mise elektrického mixéra zmiešajte cukor a maslo a 1 minútu šľahajte na strednom stupni.
- Vyškriabte misku, pridajte vajcia, pomarančový extrakt a melasu a šľahajte cca 2 minúty.
- V strednej mise zmiešajte ražnú múku, hladkú múku, zázvor, jedlú sódu, škoricu, kardamóm, klinčeky, čierne korenie a soľ a šľahajte, kým sa všetko dobre nepremieša.
- Pridajte suché ingrediencie do melasovej zmesi a šľahajte na nízku rýchlosť, kým sa všetko nespojí, asi 90 sekúnd.
- Cesto chlaďte v chladničke 1 hodinu.
- Predhrejte rúru na 175°C.
- 2 ploché plechy vyložte papierom na pečenie.
- Polievkovú lyžicu vytvorte zo zmesi 22 guličiek.
- Guľôčky obaľte v perlovom cukre.
- Obalené guličky položte na pripravené plechy cca 5 cm od seba.
- Každý plech pečte 15-16 minút, kým okraje cukroviniek nestuhnú.
- Zatiaľ čo sa pečivo pečie, pripravte si náplň.
- Vyberte sušienky z rúry a nechajte na plechu.
Náplň:
- Pomocou elektrického mixéra zmiešajte mascarpone, syr Philadelphia a maslo a vyšľahajte do hladka.
- Pridajte pomarančový extrakt, pomarančovú kôru a 240 g práškového cukru a opäť vyšľahajte do hladka.
- Pridajte ďalších 240 g práškového cukru a 1 lyžicu smotany na šľahanie.
- Vyšľahajte do hladka.
- Pridajte posledných 240 g práškového cukru a podľa potreby ďalšiu lyžicu smotany a šľahajte, kým nebude zmes hladká a nadýchaná.
Príprava cukroví:
- Keď sú upečené sušienky vychladnuté, naplňte cukrárske vrecko s veľkou guľatou špičkou mascarpone náplňou.
- Sušienky rozložte vo dvojiciach spodky nahor. Na jednu sušienku naneste mascarpone náplň a priklopte druhou sušienkou.
- To isté urobte so všetkými sušienkami.
- Cukrovie uchovávajte dobre zabalené v chladničke.

Podobné články
Pečený kapor na masle v rúre
Kapor na zelenine a masle
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Netradičné orechové kremrole
Najlepšie nepečené orechové trubičky plnené krémom
Parížske trubičky z lístkového cesta
Plnené vianočné trubičky z medového cesta