Žitné perníčky plnené maslovým mascarpone krémom

24. 9. 2025

Krásne a lahodné perníčky z ražnej múky plnené maslovým krémom s mascarpone a pomarančovou kôrou bude obdivovať každá vaša návšteva.

Čo budete potrebovať

Na cesto:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 155 g slaného masla, zmäknutého
  • 1 veľké vajcia
  • 3/4 lyžičky pomarančového extraktu
  • 85 g trstinovej melasy
  • 210 g tmavej ražnej múky
  • 30 g hladkej múky
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 a 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého kardamómu
  • 1/2 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/4 lyžičky soli
  • 110 g trstinového cukru
  • 85 g perlového cukru
  • práškový cukor na záverečné posypanie (voliteľné)

Na náplň:

  • 170 g mascarpone izbovej teploty
  • 55 g syra Philadelphia izbovej teploty
  • 55 g slaného masla izbovej teploty
  • 3/4 lyžičky pomarančového extraktu
  • nastrúhaná kôra z jedného stredného pomaranča
  • 720 g práškového cukru
  • 1-2 lyžice smotany na šľahanie

Postup

Cesto:

  • V mise elektrického mixéra zmiešajte cukor a maslo a 1 minútu šľahajte na strednom stupni.
  • Vyškriabte misku, pridajte vajcia, pomarančový extrakt a melasu a šľahajte cca 2 minúty.
  • V strednej mise zmiešajte ražnú múku, hladkú múku, zázvor, jedlú sódu, škoricu, kardamóm, klinčeky, čierne korenie a soľ a šľahajte, kým sa všetko dobre nepremieša.
  • Pridajte suché ingrediencie do melasovej zmesi a šľahajte na nízku rýchlosť, kým sa všetko nespojí, asi 90 sekúnd.
  • Cesto chlaďte v chladničke 1 hodinu.
  • Predhrejte rúru na 175°C.
  • 2 ploché plechy vyložte papierom na pečenie.
  • Polievkovú lyžicu vytvorte zo zmesi 22 guličiek.
  • Guľôčky obaľte v perlovom cukre.
  • Obalené guličky položte na pripravené plechy cca 5 cm od seba.
  • Každý plech pečte 15-16 minút, kým okraje cukroviniek nestuhnú.
  • Zatiaľ čo sa pečivo pečie, pripravte si náplň.
  • Vyberte sušienky z rúry a nechajte na plechu.

Náplň:

  • Pomocou elektrického mixéra zmiešajte mascarpone, syr Philadelphia a maslo a vyšľahajte do hladka.
  • Pridajte pomarančový extrakt, pomarančovú kôru a 240 g práškového cukru a opäť vyšľahajte do hladka.
  • Pridajte ďalších 240 g práškového cukru a 1 lyžicu smotany na šľahanie.
  • Vyšľahajte do hladka.
  • Pridajte posledných 240 g práškového cukru a podľa potreby ďalšiu lyžicu smotany a šľahajte, kým nebude zmes hladká a nadýchaná.

Príprava cukroví:

  • Keď sú upečené sušienky vychladnuté, naplňte cukrárske vrecko s veľkou guľatou špičkou mascarpone náplňou.
  • Sušienky rozložte vo dvojiciach spodky nahor. Na jednu sušienku naneste mascarpone náplň a priklopte druhou sušienkou.
  • To isté urobte so všetkými sušienkami.
  • Cukrovie uchovávajte dobre zabalené v chladničke.
Perníčky z ražnej múky plnené maslovým krémom s mascarpone a pomarančovou kôrou.
www.goboldwithbutter.com

Autor článku Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe snehuliacik.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :) :)

Ďakujeme za hlasovanie!

4.7 / 5 (31 hlasy)

Podobné články


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *